İnternet ve İnternet Servis Sağlayıcısı nedir ?

internet,internet servis sağlayıcısı,ISS,ISP,ip,adresi

İnternet ve İnternet Servis Sağlayıcısı nedir ?

İnternet, dünya genelindeki tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan elektronik bir iletişim ağı olarak nitelendirilir. Uluslararası arası ağ anlamında gelen International Network kelimelerinden oluşturulmuş birterimdir.
İnternet, birçok protokollü ağları birbirine bağlamasına bağlı olarak bilgisayar ağlarının tümü olarak ifade edilebilir.

Binlerce akademik veya ticari ağ ile kamu yada özel bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur.Birbilgisayarın bu dünya çapındaki ağa dahil olabilmesi için IP adı verilen bir numaraya ihtiyacı vardır.

Bilgisayarlar arasında bilgi transfer edilirken belirli protokoller aracılığıyla paketler halinde gönderilir.İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler mevcuttur. Tüm bunların yanında internet üzerinden bireysel ya da grup olarak oyunlar da oynanabilir.

İnternet aynı zaman da iş ya da eğitim amaçlı da kullanılabilir. İnternet üzerinden alışveriş yapabilir, ürünlerinizin satışını gerçekleştirebilir,firmanızın reklamını yapabilir ya da istediğiniz konuda eğitim alabilirsiniz.
 

Ülkemizde 1990’lı yılların başından beri giderek yaygın şekilde kullanılıyor olmasına rağmen özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde işimizi ve eğitimimizi neredeyse tamamıyla internet üzerinden yürütür olduk. Çalışanlar iş yerine gitmeden evlerinden yaptığı işleri ilgili kişilere internet üzerinden ulaştırıyor,öğrenciler öğretmenleri ile internet üzerinden derslerini yürütüyorlar. Hatta yakınlarımızla bile internet üzerinden görüşebiliyoruz.

Günümüzde internet üzerindeki bilgi, hem nitelik, hem de nicelik olarak sürekli artmaktadır. Özellikle internetteki bilgilerin kolay güncellenebilir olması;çoğalmasını da sağlamaktadır. Bugün milyarlarca sayfa internet ortamında kullanıcıya sunulmuştur ve bu bilgi her geçen gün artmaktadır. Her ne kadar bilginin paylaşılması kolaylaşsa ve paylaşılan bilgi miktarı artsa da doğru bilgiye ulaşmak giderek güçleşmektedir. Paylaşılan bilginin doğruluğu ve güncelliği teyit edilmeden kullanılmamalıdır.

İnternet ağına bağlı çok farklı marka ve modelde milyonlarca bilgisayar vardır. Bu bilgisayarlar arasındaki internet aracılığı ile bilgi alışverişi bilgisayar ağları üzerinden gerçekleşmektedir. Söz konusu milyonlarca bilgisayar yerel ve geniş ağlara bağlanır, bu ağlarda birbirilerine bağlanarak tüm dünyayı dolaşabilen bir ağ oluştururlar.
Bilgisayar ağları, telefon hatları, fiber optik kablolar ve uydular gibi farklı hızdaki çeşitli teknolojileri kullanarak, verileri dünya üzerinde bir noktadan diğerine son derece hızlı bir biçimde iletebilirler.

İnternet hızı, belli başlı teknolojirle gün geçtikte artmaktadır. Bu sistem dahilindeki farklı boyuttaki bilgisayar ağları, kamu kuruluşları, üniversiteler, gönüllü organizasyonlar ve Internet Servis Sağlayıcıları (gibi ticari kuruluşlar) tarafından işletilmektedir.

İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) İngilizce Internet Service Provider (ISP) olarak bilinmektedir. İnternet servis sağlayıcısı’nın görevi şirketlere ve kişilere internet bağlantısı alt yapısını sunmaktır. Örneğin bizlerin internet’e bağlanmasını sağlayan servis sağlayıcısı Fibernet Telekom, Superonline, Vodafone gibi firmalardır.
İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS), genellikle bir ücret karşılığı Internet’e erişiminizi sağlayan bir şirkettir. Bir ISS’ye bağlanmanın en yaygın yolları telefon hattı (çevirmeli) veya geniş bant bağlantısı (kablosuz veya DSL)kullanmaktır. Birçok ISS size e-posta hesapları, web tarayıcıları gibi ek hizmetler ve web sitesi oluşturmanız için alan da sağlamaktadır.

İnternet’ e bağlanmak için servis sağlayıcı kurumdan kullanıcı şifresi ve bağlantı için kullanılacak telefon numarası alınır. Bağlantı kurulduğunda servis sağlayıcı, geçici IP ataması yapar. Farklı bağlantılarda IP adresi değişerek internet’e bağlantı yeni bir IP adresi ile sağlanır.

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.