Web Tabanlı Uygulamalar

Web tabanlı uygulama nedir,faydaları nelerdir,niye tercih edilir ?

Web tabanlı uygulamalar, kullanıcıların bir web tarayıcısı arabirimi aracılığıyla uzak bir sunucuyla etkileşime girmesine olanak tanıyan belirli bir yazılım türüdür. Son yıllarda popülerliklerinde büyük bir artış görülmektedir.Masaüstü uygulamalarının yerini aldılar ve dünya çapında küçük ve büyük işletmeler için çok önemli bir araç haline geldiler.

Web tabanlı uygulamaların geleneksel masaüstü uygulamalarına göre birçok avantajı vardır, bunların en önemlisi taşınabilir olmalarıdır. Web tabanlı uygulamalarla, kullanıcıların ek yazılım yüklemesi gerekmez ve geliştiricilerin farklı işletim sistemleri için aynı uygulamanın birden çok sürümünü yazması gerekmez.

 

Web uygulamaları, desteklenen bir tarayıcıyı çalıştırabilen ve aktif bir İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihazda çalışır.

Web Tabanlı Bir Uygulama Ne Yapabilir?

Web tabanlı uygulamalar, yöneticilere aşağıdaki konularda yardımcı olabildikleri için işletmeler için değerli bir araç olabilir:

  • Bireysel çalışanların performans kayıtlarının izlenmesi;
  • yolcu veya kargo taşımacılığını yönetmek;
  • finansal süreçlerin izlenmesi;
  • bordro ile çalışmak;
  • bireysel personel üyelerinin ve proje gruplarının iş akışını kontrol etmek gibidir.

Tüm bunlar, bir sunucuda çalıştırılacak tek bir web tabanlı uygulama yazarak sağlanabilir. Uygulama çeşitli programlama dillerinde yazılabilir ve birden çok teknoloji ve çerçeveden yararlanabilir. Web tabanlı bir uygulama, hangi işletim sistemi yüklü olursa olsun, istemci bilgisayarın tarayıcısında çalışacaktır. Bu, web tabanlı uygulamaları günümüzde mevcut olan en evrensel çapraz platform çözümlerinden biri yapar.

Web Tabanlı Uygulama Örnekleri

Bilmiyor olabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla günlük yaşamınızda web tabanlı uygulamaları kullanıyorsunuz. Kullanım senaryosuna bağlı olarak, web tabanlı uygulamalar oldukça basit olabilir veya masaüstü yazılımının karmaşıklığını yansıtabilir. Bazı web tabanlı uygulama örnekleri şunlardır:

  • Konaklama, bilet ve diğer hizmetleri çevrimiçi olarak rezerve etmenize olanak tanıyan sistemler;
  • Çevrimiçi ödeme sistemleri;
  • Etkileşimli İnternet portalları (kayıt bilgileri gibi kullanıcı girdisiyle çalışan web siteleri);
  • Büyük veri kümeleriyle çalışmak ve birden çok projeyi yönetmek için CRM sistemleri.

Gördüğünüz gibi, karmaşık web tabanlı uygulamalar çok sayıda veri kaynağıyla çalışabilir ve çok sayıda sorunu çözebilir. Daha basit web tabanlı yazılımlar genellikle tek bir şeye odaklanır:

  • Kredi ödemelerinin hesaplanması;
  • Döviz kurlarının görüntülenmesi;
  • Renk paletleri oluşturmak;
  • Özel anketler oluşturmak.

Bunlar yalnızca birkaç örnektir ve web tabanlı uygulamalar tarafından sağlanan çok çeşitli araçları yansıtmaya yaklaşmaz, ancak web tabanlı yazılımların neler yapabileceği konusunda size iyi bir fikir vermelidir.

İşletmeler için Web Tabanlı Uygulamaları Kullanmanın Avantajları

Web tabanlı uygulamaların işletmenize ne gibi faydalar sağlayabileceğine daha yakından bakalım.

Web tabanlı uygulamalar platformlar arasıdır ve evrensel olarak erişilebilirdir:

Masaüstü yazılımlarından farklı olarak, web tabanlı uygulamalara İnternet bağlantısı olan bir cihaza erişiminiz olduğu sürece her yerden ve her zaman erişilebilir.

Web tabanlı uygulamalar, yazılım geliştirmeye daha az para yatırmanıza olanak tanır:

Web tabanlı uygulamalar herhangi bir platformda çalıştırılabildiğinden, programınızın birden çok sürümünü (Mac OS ve Windows veya Android ve iOS için) oluşturmaları için geliştiricilere ödeme yapmanız gerekmez. Tek web tabanlı uygulamanız, tüm mobil ve masaüstü işletim sistemlerinin kullanıcıları tarafından kullanılabilir olacaktır.

Web tabanlı uygulamalar oldukça ölçeklenebilir:

Web tabanlı yazılımların yüklenmesi ve yapılandırılması gerekmez, bu nedenle etkin kullanıcı sayısını masaüstü programlarının aksine hızla artırmak çok daha kolaydır. Dahası, modern web sunucuları binlerce eşzamanlı taleple karşılaştıklarında bile son derece iyi performans gösterirler, bu nedenle web uygulaması kullanıcılarının ağını genişletmek genellikle herhangi bir ek yazılım yapılandırması veya değişikliği olmadan mümkündür.

Web tabanlı uygulamalar, verilerinizi depolamada harika bir çözümdür:

Tüm verilerinizi masaüstü uygulamalarından toplarsanız, birden çok veritabanına dağılmış olma ihtimali yüksektir. Bu çok büyük bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak çalışma zamanında birden fazla kaynaktan veri talep etmesi gerektiğinden yazılımınızın performansını yavaşlatabilir. Dahası, veri kümelerinize çeşitli cihazlardan erişilir ve bunlar üzerinde işlem yapılırsa, işletim sistemleri arasındaki farklar hatalara ve verilerin bozulmasına neden olabilir.

Web tabanlı uygulamalar, tüm bu sorunları, tüm kullanıcı verilerini bulutta - bilgilerinizi yönetebilen ve istendiğinde yazılımınızın kullanıcılarına hızla dağıtan güçlü bir sunucuda depolayarak çözer. Sunucular ayrıca tek tek sabit sürücülerden daha güvenilirdir, bu nedenle verilerinizin sabit disk arızası nedeniyle kaybolma olasılığı bir Web uygulamasıyla en aza indirilir.

Web tabanlı uygulamalar güvenlidir:

Web tabanlı uygulamalar, profesyonel web yöneticileri tarafından sürekli olarak denetlenen özel sunucularda çalıştırılır. Bu, olası hataların veya izinsiz girişlerin fark edileceği ve hızlı bir şekilde ele alınacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, web tabanlı bir sistem, masaüstü analogundan çok daha güvenlidir.

Web tabanlı uygulama dağıtımı kolay, uygun maliyetli ve hızlıdır:

İşletmeniz masaüstü yazılımdan web tabanlı bir uygulamaya geçiş yaparken, personeliniz veya müşterileriniz yeni sistemi hemen kullanmaya başlayabilir. Bilgisayarlarına yeni yazılım yüklemelerine gerek yoktur; yeni sunucuya erişebildiklerinden emin olmanız yeterlidir.

Web tabanlı uygulamaların güncellenmesi ve bakımı kolaydır:

İstemci makinelere herhangi bir yazılım yüklemeye gerek yoktur, bu nedenle uygulamanız büyük bir güncellemeden geçtiğinde yeniden yüklenmesi gerekmez. Ayrıca, sunucudaki yazılımı tamamen değiştirmek bile, sunucuya hala erişebildikleri sürece istemci cihazlarında herhangi bir değişiklik gerektirmeyecektir. Dinamik bir işletmeniz varsa, bu size yolda çok fazla zaman ve para kazandırabilir.