Cloud Bulut Hizmetleri

bulut sistemi,bulut bilişimi,cloud server,bulut bilişim sistemi,bulut hizmeti

Bulut hizmeti nedir?

"Bulut hizmetleri" terimi, internet üzerinden şirketlere ve müşterilere talep üzerine sunulan geniş bir hizmet yelpazesini ifade eder. Bu hizmetler, dahili altyapı veya donanıma ihtiyaç duymadan uygulamalara ve kaynaklara kolay ve uygun maliyetli erişim sağlamak üzere tasarlanmıştır. E-postaları kontrol etmekten belgeler üzerinde işbirliği yapmaya kadar çoğu çalışan, farkında olsun veya olmasın iş günü boyunca bulut hizmetlerini kullanır.

  • Bulut hizmetleri nasıl çalışır?
  • Bulut hizmetlerinin faydaları nelerdir?
  • Ne tür bulut hizmetleri var?
  • Bulut hizmetleri nasıl sunulur?
  • Bulut hizmetlerinin geleceği nedir? başlıklarını ele alacağız.

Bulut hizmetleri nasıl çalışır?

Bulut hizmetleri, bulut bilişim satıcıları ve hizmet sağlayıcıları tarafından tamamen yönetilir.Tedarikçiler sunucularını müşterilere sunulurlar, böylece bir şirketin uygulamaları kendi şirket içi sunucularında barındırmasına gerek kalmaz.

Bulut hizmetlerinin faydaları nelerdir?

Bulut hizmetlerini kullanmanın temel avantajları şunları içerir:

  • Ölçekleme yeteneği

Bulut hizmet sağlayıcısı gerekli tüm altyapı ve yazılımı sağladığından, bir şirketin kendi kaynaklarına yatırım yapmasına veya hizmeti yönetmek için fazladan BT personeli tahsis etmesine gerek yoktur. Bu da, işletmenin, kullanıcı ihtiyaçları değiştikçe çözümü ölçeklendirmesini kolaylaştırır.Bu durum ;ister artan işgücünü barındırmak için lisans sayısını artırmak, ister uygulamaların kendisini genişletmek ve geliştirmek anlamına gelir.

  • Maliyetleri düşürmesi

Birçok bulut hizmeti, şirket içi yazılım lisansları için ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak aylık veya yıllık abonelik temelinde hareket eder. Bu, kuruluşların temel altyapıya yatırım yapmadan veya bakım ve yükseltmelerle uğraşmadan yazılıma, depolamaya ve diğer hizmetlere erişmesine olanak tanır.

  • Daha fazla esneklik

Bulut hizmetleri ile şirketler, ihtiyaç duyulduğunda, talep üzerine hizmet satın alabilir. Artık belirli bir uygulama veya platforma ihtiyaç duyulmadığında, işletme aboneliği iptal edebilir veya hizmeti kapatabilir.

Ne tür bulut hizmetleri var?

Genel olarak konuşursak, üç temel bulut hizmeti türü vardır:

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

En yaygın olarak tanınan bulut hizmeti türü, hizmet olarak yazılım veya SaaS olarak bilinir. Bu geniş kategori, dosya depolama ve yedekleme, web tabanlı e-posta ve proje yönetimi araçları gibi çeşitli hizmetleri kapsar.

SaaS bulut hizmeti sağlayıcılarının örnekleri arasında Dropbox, G Suite, Microsoft Office 365, Slack ve Citrix Content Collaboration bulunur. Bu uygulamaların her birinde, kullanıcılar "bulutta" bilgilere erişebilir, paylaşabilir, depolayabilir ve güvence altına alabilir.

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

Hizmet olarak altyapı veya IaaS, birçok bulut hizmeti sağlayıcısının SaaS araçlarını yönetmek için ihtiyaç duyduğu altyapıyı sağlar, ancak kendilerini korumak istemez. Kaynak yoğun, yerinde kurulum ihtiyacını ortadan kaldıran eksiksiz bir veri merkezi çerçevesi olarak hizmet eder.

IaaS örnekleri Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Compute Engine'dir. Bu sağlayıcılar, tüm depolama sunucularını ve ağ donanımını korur ve ayrıca yük dengeleme , uygulama güvenlik duvarları ve daha fazlasını sunabilir . Birçok tanınmış SaaS sağlayıcısı, IaaS platformlarında çalışır.

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Hizmet olarak platform veya PaaS olarak bilinen bulut hizmeti modeli, geliştiricilerin bulut uygulamaları oluşturabilecekleri web tabanlı bir ortam görevi görür. PaaS, kuruluşların temel unsurları korumak zorunda kalmadan bulut tabanlı yazılım geliştirmek için kullanabilecekleri bir veritabanı, işletim sistemi ve programlama dili sağlar.

Yukarıda listelenen örnekler de dahil olmak üzere birçok IaaS satıcısı, PaaS yetenekleri de sunar.

Bulut hizmetleri nasıl sunulur?

Kuruluşlar, bulut hizmetlerinden nasıl yararlanacaklarına karar verirken, işletme için en uygun ortam türüne de karar vermelidir: Genel bulut hizmeti, özel bulut hizmeti veya her ikisinin karışımı gibi.

Genel bulut hizmetleri

Bir sağlayıcının web üzerinden çok sayıda müşteriye sunduğu hizmetler, genel bulut hizmetleri olarak adlandırılır. Yukarıda belirtilen SaaS, IaaS ve PaaS örneklerinin tümü genel bulut tabanlı hizmetler sağlar. Genel bulut hizmetlerini kullanmanın en büyük yararı, kaynakları geniş ölçekte paylaşma yeteneğidir ve kuruluşların çalışanlara tek başına mümkün olabileceğinden daha fazla yetenek sunmasına olanak tanır.

Özel bulut hizmetleri

Kurumsal kullanıcılara veya abonelere herkesin kullanımına sunmak adına bulunan hizmet özel bulut hizmetleri olarak adlandırılır. Özel bir bulut hizmetleri modeliyle, uygulamalar ve veriler, kuruluşun kendi iç altyapısı aracılığıyla kullanıma sunulur. Platform ve yazılım tek bir şirkete hizmet eder ve harici kullanıcıların kullanımına sunulmaz. Sağlık ve bankacılık sektörleri gibi son derece hassas verilerle çalışan şirketler, genellikle gelişmiş güvenlik protokollerinden yararlanmak ve gerektiğinde sanallaştırılmış bir ortamda kaynakları genişletmek için özel bulutları kullanır .

Bir de hibrit bulut ortamında, özel bulut çözümü kamu bulut hizmetleri ile birleştirilmiştir. Bu düzenleme genellikle bir kuruluşun hassas verileri özel bulutta depolaması gerektiğinde, ancak çalışanların günlük iletişim ve işbirliği için genel buluttaki uygulamalara ve kaynaklara erişmesini istediğinde kullanılır. Bulut hizmetleri arasında, genellikle tek bir BT yönetim konsolu aracılığıyla iletişimi sağlamak için özel yazılım kullanılır.

Bulut hizmetlerinin geleceği nedir?

Bulut hizmetlerinin kullanılabilirliği artmaya devam ettikçe, kurumsal dünyadaki uygulamaları da artacaktır. Bir şirket mevcut şirket içi yazılım dağıtımlarını genişletmeyi isterse %100 buluta geçmeyi seçerek; bu hizmetler aracılığıyla kuruluşların iş açısından kritik uygulamaları ve verileri iş gücüne sunma şeklini basitleştirmeye devam eder. Gönderen içeriklerin işbirliği ve erişim kontrolü durumunda yada çalışanlar için uygulama dağıtım yönetimi ve sanal masaüstü çözümler bulut hizmetler aracılığıyla bir katalizör görevi görür.

Teknova yazılım olarak sizlere hem şirket içi hemde bireysel bulut bilişim hizmetleri sunacak ürünler geliştirmekten memnuniyet duymaktayız.