Web 3.0 Nedir ?

web 3.0,blockchain,kripto para,P2P,uçtan uca eşleme,sanal gerçeklik,nesnelerin interneti,açık kaynak kodlu yazılım

İnternet kavramı ilk çıktığından bu yana büyük oranda değişime uğramıştır. Günümüz sosyal
medyasıyla insanlar arası iletişim var olup hala da evrilmeye devam ediyor. Web 2.0’dan 3.0 sürümüne geçilmesi muhtemelen birçok kişi tarafından fark edilmeyecektir. 

 

Web 3.0,yapay zeka makine öğrenmesi gibi teknolojileri içinde barındıran yeni nesil bir interneti kapsamaktadır.Bu teknoloji sayesinde veriler makine temelli değerlendirmesini esas alarak daha açık bağlantılı, akıllı web siteleri ve web uygulamaları oluşturmayı sağlar.

Çoğu insanın interneti geliştirmeyi yeniden tasarlamasının esas sebebi günümüzde en çok kullanılan İnternet platformlarının birçok kullanıcının ürettiği verilerden kar elde etmeye yönelik şirket tarafından kontrol edilmesidir.

Web 3.0 teknolojisinde insanlar değerli önemli gizli tutulmasını istediği verileri hassas şekilde internet dünyasında kullanmalarına vesile kılan bir yöntemdir.
Web 3.0’ın ne olduğunu anlamak için öncelikle önceki internet sürümlerinden bahsetmek gerekir.
Günümüzün internet dünyası şu an Web 1.0 teknolojisini kullanmaktadır.Bu teknoloji, 1999 yılına kadar web tasarımcı Darci DiNucci aracılığıyla Web 1.0 ile Web 2.0’dan ayrılırken ortaya atılmıştır.
1990’ların başlarında web siteleri statik HTML sayfalarıyla yapılmaktaydı ve kullanıcıların veriyi değiştirmesi mümkün değildi.Yani Web 1.0 dinamik değil statik yapıya sahipti. Bu durum 1990'lı yıllardan sonra İnternetin değişimiyle şekillenmeye başladı.

Web 2.0 da kullanıcılar veritabanı altyapısına bağlı olarak istemci sunucu ilişkisini esas alan süreçleriyle birlikte,forum ve sosyal medyalar sayesinde web siteleriyle etkileşim kurulmaya başlandı.
Böylece statik halden dinamik hale geçilmiş oldu.
Web 2.0,kullanıcının içeriğe ulaşmasını esas alan,web sitelerindeki uygulamaların gerektiğinde karşılıklı çalışabilirliğine önemsemiştir.Web 2.0’da katılım daha çok ön plandaydı.
2000’li yılların ortasında birçok websitesi Web 2.0’a geçiş yaptı. Bu aşamada kullanıcılar içeriklerinin birçoğunu YouTube, Facebook veya Twitter gibi platformlarda oluşturdu. Sistem daha
sosyal ve işbirliğine dayalıydı ancak bunun elbette bir bedeli vardı.İnternetin bu süreçteki dezavantajı; kullanıcıların içerik oluşturarak bu platformları kontrol eden firmalara kişisel bilgi ve içerik sağlamasıydı.

Web 3.0 nedir sorusunu incelendiğinde;İnternet’in oluşum tarihine baktığımızda sistematik anlamda daha zeki bir webin değişimi mantıklı hale gelmiştir.Artık verilerin tamamı kullanıcının deneyiminini geliştirmek ve web dünyasında kişiselleştirilmiş birtakım algoritmalar aracılığıyle kullanımı çoğalmıştır.

Web 3.0 sanal gerçeklik,nesnelerin interneti açık kaynak kodlu yazılım ve blockchain gibi uçtan uca eşleme(P2P) teknolojilerini ileriye taşıyan bir süreci kapsamaktadır.Günümüzde birçok uygulama yalnızca tek bir işletim sisteminin üzerinde çalışabilmektedir. Web 3.0’da uygulamaları ek bir masrafa gerek kalmadan birçok farklı yapıda ve alanda yazılım donanım üzerinde çalışmasını esas alan bir teknolojidir.

Web 3.0 internet dünyasında kullanıcıyı destekleyen ve merkezi olmayan bir hedefi amaçlar.Mevcut yapı dahilinde kullanıcılar sistemlerinden geçen bilgileri izleyebilmek için ağ sunucularına ve hücresel sunuculara ihtiyaç duyarlar. Dağıtılmış akıllı kayıt defterleri teknolojilerinin geliştirilmesiyle bu durum yakında değişebilir ve artık kullanıcılar kendi verilerinin sahipliğini kendi ellerine alabilirler.
Web 3.0, İnternet’in bir sonraki adımıdır. Genel olarak tam bir tanımı olmamakla birlikte internet gelişimi sürecini kapsayan bir teknolojik yaklaşımdır. Ancak genel olarak Web 3.0, Ethereum,Bitcoin gibi kripto paraların üretildiği yerlere istinaden merkeziyetçi olmayan ağlarında kullanımını önemsemiştir.Bu ağların temel yeniliği, tek bir şirket veya kuruluşun kontrolünde olmayan, herkesin güvenebileceği platform ve ortamların oluşturulmasıdır. Bunun nedeni her ağın kulanıcısı ve operatörü protokolleri konsensus haliyle sabit kurallar çerçevesine hareket etmesini zorunlu kılar. İkinci yenilikse, bu ağların hesaplar arasında değer ürün veya paranın aktarılmasına izin vermesidir. 


Web 3.0 ı diğer önceki sürümlerinden avantajlı yanlarını veya üstün özelliklerinden bahsedecek olursak ;
• Merkezi bir kontrol noktası olmaması:

Aracılar denklemden çıktığı için kullanıcı verisi aracılar tarafından kontrol edilemez. Bu da devletlerin ya
da şirketlerin uygulayabilme ihtimali olan sansür riskini ve Hizmet Reddi (DoS) saldırılarının
etkisini azaltır.

 

• Artan bilgi bağlantısallığı:

İnternet dünyasında daha fazla ürünün bulunması daha büyük veri havuzlarının analiz edilerek daha çok verilerin algoritmalarını inceler. Böylece algoritmalar bireysel kullanıcıların özel ihtiyaçlarına hitap ederek daha
doğru bilgileri ortaya çıkarabilir.

 

• Daha verimli görüntüleme:

Önceden arama motorlarını kullanırken en iyi sonuçları bulmak oldukça zordu. Fakat yıllar içinde bu motorların arama bağlamına ve meta verilerine dayanarak bilimsel olarak daha ilgili sonuçlar getirme becerisi arttı. Böylece herhangi birinin oldukça kolay bir şekilde aradığı bilgiye ulaşmasının mümkün
olduğu rahat bir web görüntüleme deneyimi yaratıldı. Bu aynı zamanda sosyal işaretleme sistemlerini de beraberinde getirdi. Fakat bunlar manipüle edilebilir durumdadır. Daha zeki algoritmalarla manipüle edilmiş sonuçlar yapay zeka tarafından filtrelenebilir.

 

• Daha başarılı reklamlar ve pazarlama:

Hiç kimse rastgele reklamlarla karşılaşmayı sevmez.Ancak reklamlar kişilerin ilgilerine ve ihtiyaçlarına esas alan durumlara denk geldiğinde faydalı sonuçlar elde etmesini sağlayabilir.Web 3.0 daha zeki yapay zeka sistemlerini kullanarak reklamcılığı geliştirmeyi ve tüketici bilgilerine dayanarak belirli kitleleri hedef almayı
amaçlar.

 

•Daha verimli müşteri destek süreci:

Konumuz web siteleri ve web uygulamaları olduğunda, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için müşteri ilişkileri anahtar bir rol oynar. Fakat işletme masrafı çok yüksek olduğu için başarı gösteren birçok web hizmeti
müşteri hizmeti operasyonlarını benzer derecede ölçeklendirmeyi başaramaz. Aynı anda daha çok müşteriyle akıllı sohbet araçlarıyle kişilerin destek birimleriyle etkileşim halindeyken daha iyi deneyimler yaşayabilir.

Şu anda kullanılan birçok Web 3.0 uygulaması (Apps) bulunmaktadır. En popüler ürünlerden biri;
kullanıcıların ödünç verip ödünç alabildiği, gerçek dünya varlıklarını fiyatlandırabileceği, yatırım yapabileceği ,tahminlerde bulunabileceği, ve kripto para olarak varlıklarının ticaretini yapabileceği merkezi
olmayan finans (DeFi) araçlarını içerir.Oyun oynama tahminler üretme gibi kullanmak da örneklerden bazılarıdır.
Webin geleceği, kullanılabilirliği ve ölçeklenebilirliği artırmakla alakalıdır. Web 3.0 teknik arka planı olmayan kullanıcılar için kullanımı daha kolay ve teşvik edici merkeziyetsiz uygulamalar geliştirilmesi anlamına gelir.
İnternetin evrimi uzunca bir yol ilerlemiş ve gelecektede birçok değişiklikle gelişimi her daim olacaktır. Kullanılabilir verinin, web sitelerinin ve uygulamaların büyük oranda artışı web dünyasının her noktasında artan sayıda kullanıcı için önemli ölçüde daha iyi bir deneyim sunma potansiyeline sahiptir.

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.