E-Ticarete Giriş

eticaret,elektronik ticaret,ilk e-ticaret yapan şirket,ilk e-ticaret satışı

“Elektronik ticaret” veya “e-ticaret”, internet dünyasında her kullanıcının çevrimiçi yaptığı ticari işlemleri ifade eden bir terimdir.En basit haliyle internetteki bir ürün ve hizmet alımı olarak tanımlanabilir.İnternette herhangi bir şeyin satışı e-ticaret faaliyetine dahil olmayla eşdeğerdir.Günümüzde interneti kullanıcılarının çoğunluğu bir şekilde e-ticaret faaliyetine uygun bir alışveriş gerçekleştirmiştir.

E-ticaret ilk kez 1970’li yıllarda olmuştur. The Guardian gazetesindeki haberde Stanford Üniversitesi'ndeki öğrenciler, Arpanet hesapları ve okulun yapay zekâ laboratuvarını kullanarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) okuyan öğrencilere satış yapmıştır. Teknikte bir ağ yapısına bağlı olarak yapılan ilk elektronik alışveriş olarak bu satış gözükmektedir.Ancak günümüzdeki teknolojiye uygun yapılan e-ticaret Pizza Hut firması tarafından yapılmıştır . Pizza hut ilk e-ticaret yapan şirket olarak internet üzerinden satışını gerçekleştirmiştir.

İnsanların ihtiyaçları çoğaldıkça internet dünyasına bağlı ticaret te artmaktadır.Dünya çapında e-ticaret satışları 2017 yılına gelindiğinde 2.4trilyon dolara ulaşmıştır.Bu rakam 2021 yılında yaklaşık 5 trilyon dolar bandına gelmiştir. İşletmeden tüketiciye (B2C) e-ticaret yapısında olan pazarının liderleri olan Çin, Amerika, Japonya ve İngiltere, küresel e-ticaret pazarındaki söz sahibi konumlarını yukarılara taşımıştır.

E-ticaret alanı her yıl ivme göstererek Türkiyedede daha fazla temas edecek hale gelmiştir. Türkiye, 2018 yılında bireysel internet kullanımında,mobil geniş bant abone sayısında büyümüştür. Mobil platformlar, alışverişte yeni bir bakış açısıyla önplana çıkarken, sosyal medya pazarları da etkinliğini kanıtlamıştır. Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı 2018 yılında %5,5’e yükselmiş; her yıl ortalama %30’luk bir büyüme kaydedilmiştir.

E-ticaretin avantajlarından pay almak isteyen firmalar, e-ticaret ekosistemini oluşturan tüm öğeleri öğrenmek ve buna göre stratejiler geliştirmelidir. Bu çok büyük ekosistemde bulunmak için  e-ticaret sitesi nasıl kurulur? Hedef pazar nasıl belirlenir? Hangi sektörlerde çevrimiçi satış yapmak mantıklıdır? Tüm bu ve buna benzer soruların cevabı e-ticarette başarının anahtarlarıdır.

Yeni nesil e-ticaret algoritmaları ve yasal düzenlemelerle e-ticaret daha güvenilir noktaya taşınmıştır.Bunun ortaya çıkardığı yeni durum, yatırımcıları ve girişimcileri sanal mağazalara yönlendirmektedir. Yirmi yılı aşan bir geçmişe sahip e-ticaret, geleceğin ticari faaliyetlerinde daha fazla yer alacaktır.

 

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.