Googlebot Nasıl Çalışır ?-Google'ın İçeriğinizi Anlama Yolları

googlebot,google indeksleme,url denetleme aracı,meta description,title

Googlebot Nasıl Çalışır ?-Google'ın İçeriğinizi Anlama Yolları 

Google'ın (ve kullanıcıların) içeriğinizi anlamasına yardımcı olma;

Google'ın sayfanızı bir kullanıcıyla aynı şekilde görmesini sağlayın.

Googlebot bir sayfayı tararken sayfayı ortalama bir kullanıcıyla aynı şekilde görmelidir. Oluşturma ve dizine ekleme işlemlerini en iyi şekilde yapması için Googlebot'un web sitenizde kullanılan JavaScript, CSS ve resim dosyalarına erişmesine her zaman izin verin.Sitenizin robots.txt dosyası bu öğelerin taranmasına izin vermiyorsa bu durum, algoritmalarımızın içeriğinizi oluşturma ve dizine ekleme işleminin başarısını doğrudan olumsuz etkiler. Bu da sıralamanın optimum olmamasına neden olabilir.

Önerilen işlemler:

  • URL Denetleme aracını kullanın. Bu özellik, içeriğinizi tam olarak Googlebot'un gördüğü ve oluşturduğu gibi görmenize ve sitenizdeki dizine eklemeyle ilgili çeşitli sorunları tanımlayıp düzeltmenize olanak tanır.
  1. Benzersiz, doğru sayfa başlıkları oluşturun.Title etiketi hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunu bildirir. Title etiketi, HTML dokümanının öğesi içine yerleştirilmelidir. Sitenizdeki her sayfa için benzersiz bir başlık oluşturmanız gerekir.

  2. Arama sonuçlarında iyi başlıklar ve snippet'ler oluşturun.Dokümanınız bir arama sonuçları sayfasında görünüyorsa başlık etiketinin içeriği sonuçların ilk satırında görünebilir.
  3. Ana sayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı listelenebilir ve işletmenizin fiziksel konumu veya belki ana faaliyet alanlarından ya da ürünlerinden birkaçı gibi diğer önemli bilgi parçaları bulunabilir.

 

  • Sayfanızın içeriğini doğru açıklayın

Sayfa içeriğinin konusunu doğal ve etkili bir şekilde ileten bir başlık seçin.

Kaçınılması gerekenler:

Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmek.

"Başlıksız" veya "Yeni Sayfa 1" gibi varsayılan ya da belirsiz başlıklar kullanmak.

  • Her sayfa için benzersiz başlıklar oluşturun

İdeal olarak sitenizdeki her sayfanın benzersiz bir başlığı olmalıdır. Bu, Google'ın, sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl ayrı olduğunu bilmesine yardımcı olur. Sitenizde ayrı mobil sayfalar kullanılıyorsa, mobil sürümlerde de iyi başlıklar kullanmayı unutmayın.

Kaçınılması gerekenler:

Sitenizin tüm sayfalarında veya geniş bir sayfa grubunda tek bir başlık kullanmak.

  • Kısa ancak açıklayıcı başlıklar kullanın

Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Başlık çok uzunsa veya daha az alakalı olduğu kabul edilirse Google arama sonuçlarında başlığın yalnızca bir kısmını veya otomatik oluşturulan bir başlığı gösterebilir. Google, ayrıca, kullanıcının sorgusu veya arama için kullandığı cihaza bağlı olarak farklı başlıklar gösterebilir.

Kaçınılması gerekenler:

Kullanıcılara faydası olmayan son derece uzun başlıklar kullanmak.

Başlık etiketlerinizi gereksiz anahtar kelimelerle doldurmak.

  • Açıklama ("description") meta etiketini kullanın

Bir sayfanın açıklama meta etiketi, Google'a ve diğer arama motorlarına sayfanın neyle ilgili olduğuna dair bir özet sağlar. Bir sayfanın başlığı birkaç kelime veya bir kelime öbeği olabilir. Buna karşılık, sayfanın açıklama meta etiketi bir veya iki cümle, hatta kısa bir paragraf olabilir. Title etiketi gibi açıklama meta etiketi de HTML dokümanınızın öğesi içine yerleştirilir.

Açıklama meta etiketleri ne işe yarar?

Google açıklama meta etiketlerini sayfalarınıza ilişkin snippet'ler olarak kullanabilir. Bu yüzden, açıklama meta etiketleri önemlidir. Google, bir kullanıcının sorgusuyla iyi bir şekilde eşleşirse, sayfanızın görünür metninin alakalı bir bölümünü kullanmayı da seçebilir. Bu yüzden biraz önce "kullanabilir" fiilini kullandık. Google, snippet'te kullanmak için iyi bir metin seçimi bulamazsa sayfalarınızın her birine açıklama meta etiketleri eklemeniz her zaman iyi bir uygulama olacaktır. 

  • Sayfa içeriğini doğru bir şekilde özetleyin

Kullanıcılar açıklama meta etiketinizi bir arama sonucunda snippet olarak gördüklerinde, onlara hem bilgi sunacak hem de ilgilerini çekecek bir açıklama yazın. Açıklama meta etiketinde metin uzunluğu için bir alt veya üst sınır olmamakla birlikte, arama'da tam olarak gösterilecek yeterli uzunlukta olduğundan (kullanıcıların arama yapma biçimlerine ve yerlerine bağlı olarak farklı boyutlu snippet'ler görebileceklerini unutmayın) ve kullanıcıların, sayfanın kendilerine faydalı ve alakalı olup olmadığını belirlemeleri için ihtiyaç duyacakları tüm alakalı bilgileri içerdiğinden emin olmanızı öneririz.

Kaçınılması gerekenler:

Sayfanın içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan bir açıklama meta etiketi yazmak.

"Bu bir web sayfasıdır" veya "Beyzbol kartlarıyla ilgili sayfa" gibi genel açıklamalar kullanmak.

Açıklamayı yalnızca anahtar kelimelerle doldurmak.

Belgenin tüm içeriğini kopyalayıp açıklama meta etiketine yapıştırmak.

  • Her sayfa için benzersiz açıklamalar kullanın

Her sayfa için farklı bir açıklama meta etiketinin olması hem kullanıcılara hem de Google'a, özellikle de kullanıcılara alanınızdaki birden çok sayfanın getirilebileceği aramalarda yardımcı olur. Sitenizde binlerce, hatta milyonlarca sayfa varsa açıklama meta etiketlerinin manuel olarak hazırlanması muhtemelen mümkün olmaz. Bu durumda, açıklama meta etiketlerini her sayfanın içeriğine dayalı bir şekilde otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Kaçınılması gerekenler:

Sitenizin tüm sayfalarında veya geniş bir sayfa grubunda tek bir açıklama meta etiketini kullanmak.

  • Önemli metni vurgulamak için başlık etiketleri kullanın

İçeriğinizde önemli konuları belirtmek ve daha hiyerarşik bir yapı oluşturmak için anlamlı başlıklar kullanın. Böylece kullanıcıların dokümanınızda gezinmesini kolaylaştırırsınız.

  • Bir anahat dizayn ederek sitenizi oluştuurun.

Geniş bir kağıda bir anahat çizmeye benzer şekilde, sayfadaki içeriğin ana noktalarının ve alt noktalarının neler olacağını biraz düşünün ve başlık etiketlerinin kullanılacağı uygun yerlere karar verin.

Kaçınılması gerekenler:

Başlık etiketlerinin içine sayfanın yapısını tanımlamaya yardımcı olmayacak metin yerleştirmek.

Başlık etiketlerini,  ve  gibi diğer etiketlerin daha uygun olabileceği yerlerde kullanmak.

Bir başlık etiketi boyutundan bir başkasına hatalı şekilde geçiş yapmak.

  • Başlıkları sayfa genelinde tutumlu bir şekilde kullanın

Başlık etiketleri, anlamlı oldukları yerlerde kullanın. Bir sayfada çok sayıda başlık etiketinin olması, kullanıcıların içeriği taramasını ve bir konunun nerede bitip bir başkasının nerede başladığını belirlemesini zorlaştırabilir.

Kaçınılması gerekenler:

Bir sayfada başlık etiketlerini aşırı şekilde kullanmak.

Çok uzun başlıklar kullanmak.

Başlık etiketlerini yalnızca metni biçimlendirmek için kullanma, yapıyı sunmak için kullanmama.

  • Yapılandırılmış veri işaretlemesi ekleyin

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının sayfalarınızda neler bulunduğunu daha iyi anlayabilmeleri amacıyla içeriğinizi arama motorlarına açıklamak için sitelerinizin sayfalarına ekleyebileceğiniz koddur. Arama motorları, bu anlayışı, içeriğinizi arama sonuçlarında yararlı (ve göze çarpan!) şekillerde görüntülemek için kullanabilir. Dolayısıyla bu, işletmeniz için doğru müşteri tipinin ilgisini çekmenize yardımcı olabilir.

 

Örneğin, bir çevrimiçi mağazanız varsa ve bağımsız bir ürün sayfasını işaretlerseniz bu, sayfanın bir bisiklet, bu bisikletin fiyatı ve müşteri yorumlarını içerdiğini anlamamıza yardımcı olur. Bu bilgileri, alakalı sorguların arama sonuçlarına ilişkin snippet'te görüntüleyebiliriz. Bunlara "zengin sonuçlar" diyoruz.

Zengin sonuçlar için yapısal veri işaretlemesini kullanmaya ek olarak, bunu diğer biçimlerde alakalı sonuçlar yayınlamak için de kullanabiliriz. Örneğin, gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazanız varsa, açılış saatlerinin belirtilmesi potansiyel müşterilerinizin, sizi tam olarak ihtiyaç duyduklarına bulmalarına ve arama sırasında mağazanızın açık/kapalı olduğu bilgisinin kendilerine sağlanmasına olanak tanır.

İşletmenizle ilgili birçok varlığı önemsemelisiniz:

  • Sattığınız ürünler
  • İşletme konumu
  • Ürünleriniz veya işletmenizle ilgili videolar
  • Çalışma saatleri
  • Etkinlik ilanları
  • Şirket logonuz ve daha birçok şey olabilir!

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.