SEO ve SEM Nedir?

google ads,seo,sem,nedir,avantajları,arama motoru pazarlaması,optimizasyonu,reklam kampanyaları

İnternet dünyası herkes tarafından zaman için erişilebilir noktaya gelmesine rağmen istatistiklere bakıldığında her geçen gün çevrimiçi kişi sayısı artmaktadır.İnsanların özellikle alışveriş yapma yada satın alma şekilleri değiştiği için bu durum önemli hale gelmektedir.İnternetteki alışverişin yaygınlaşması eski satış yöntemlerinin popülerliğini kaybetmesine neden olmaya başlamıştır.

Hedef kitleye uygun doğru zamanda konumda bağlantı kuramazsanız ürün ve hizmetleri pazarlama şansınız olmaz.Artık insanların internette daha fazla geçirme durumu yaygın olduğuna göre dijital pazarlama da olmazsa olmazların arasında yerini almaya başlamış gözüyle bakılmalıdır.

Dijital pazarlama internetteki tüm cihazlara çevrimiçi olarak tüm pazarlama süreçlerini ve araçlarını kullanmayı kapsar.

İşletme yada pazarlamacıların varolan potansiyel müşteriler olacak kişi kurum vb. gibi ulaşmaları için arama motoru sosyal medya e-posta vb internet siteleri gibi dijital kaynaklardan yararlanır.

Halen geleneksel pazarlama yöntemiyle dijital pazarlamanın hemen hemen aynı şey olduğunu savunanlar olsa da yanlış savunmaktadır.

Bu kapsama bağlı olarak ne kadar kaliteli içerikler hazırlar,özgün içerik resim görsel paylaşmanız gerekse de sağlam bir SEO çalışmasının yapılması önem arz etmektedir.Aynı zamanda SEM olmadan yani arama motorunda üst sıralara çıkmaya yönelik dijital pazarlama yöntemini kullanmadan da görünürlüğü arttıramayız.

 

SEO Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu, orijinal adıyla SEO(Search Engine Optimization), arama motorlarında görünür olmak için içeriği yönetilen blog yada web siteler için uygulanması tavsiye edilen çalışmaların bütününe denir.Daha açık anlamda seo blog yada web sitenizin arama motoruna tanıtmak için yapılması gereken sıralı işlemlerin hepsine denir.

Tanınmayan bir kişinin işe alınması için patronunuza tavsiyede bulunur musunuz?Tabiki cevap hayır olacaktır.Dolayısıyla blog ve web sitenizde arama yapan kullanıcı yada hedef kitlenize arama motorlarında yer alma durumunda seo çalışmaları yapılmalıdır.Seoya biraz daha yakından göz atalım:

  • Googlebot: Google aramalarında internet sitenizdeki tüm bilgiler ve içerikler sürekli olarak taranır.Tarama işlemi örümcek adını verdiğimiz googlebotlar aracılığıyla yapar.Googlebotlar içeriklerde yada başka bir sayfadaki yönlendirme yapan url üzerinden diğer sayfaya geçer.Sadece href etiketi bulunan bağlantıları izleyebilir.
  • Tarama: Tarama, web sitesindeki url olarak bilinen bağlantıların googlebotlar aracılığıyla takip edilerek kontrol edilmesini sağlamaktır.Googlebotlar web de yeni eklenen yada son taramada güncellenen sayfaları arar buna bağlı site haritalarını değerlendirmeye alır.Site haritaları sitenizde bulunan önemli bağlantıların bulunduğu bir dosyadır.
  • Dizin: Googlebotlarla yapılan taramadan sonra sayfa bilgilerini Google dizinine kaydedilmesini sağlar.Bu işlem sayesinde taranmış sayfanın içerik bilgisi url  bağlantısı Google dizinine eklenmiş olur.Hemen hemen her gün Google da yapılan arama sonuçları işte bu dizine bakılarak incelenir,her seferinde tüm web taranmaz.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO ile ilgili çalışmalara ait başlıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Search Console
  • Google Analytics
  • Robots.txt
  • Anahtar Kelimeler
  • Title Meta Etiketleri
  • İç Linkleme
  • Backlink
  • Sosyal Medya ve E-Posta Çalışmaları

SEO yani arama motoru optimizasyonu, internet sitenizin ve blog sayfanızın farklı bölümlerinde seo yönergeleri doğrultusunda yapılması gereken ufak düzenlemelerdir.Bazen iyileştirmeler anlamsız gibi gelse de internet sitenizin performansına güç kattığını anlayıp fark edeceksiniz.

 

SEM Nedir?

Arama Motoru Pazarlaması, orijinal adıyla SEM (Search Engine Marketing), arama motorlarındaki oluşturulan reklam kampanyaları sayesinde sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü arttırmak için yapılan dijital pazarlama teknikleridir.

Google ads ile görüntülü reklam video alışveriş vb gibi arama motoru reklam kampanyaları sayesinde işletmenizin bilinirliğini ve müşteri portföyünü arttırabilirsiniz.

Arama Motoru Pazarlaması SEM; satış rakamlarının yükseltmeyi düşündüğünüz özel periyot yada günler için planlanan geçici kampanyalar yad reklam pazarlama faaliyetleriyle belirlediğiniz zaman periyodu içinde sitenizin ziyaretçi sayısı tıklama oranı gibi değerlerinin artışını sağlayan dolayısıyla satışların hareketlendirme felsefesiyle hareket eder.

Arama Motoru Pazarlaması SEM, kısa süreli hedeflere ulaşmak için en etkili yollardan birisidir.Yapılacak bir planlamayla özel zaman diliminde Arama Motoru Pazarlaması SEM, internet sitenizdeki arama ağını üst sıralara hatta en başa çıkaracak etkiye ve güce sahiptir.

Reklam kampanyalarına sahip olan SEM ;arama motoru pazarlamasındaki geri dönüşlere bağlı olarak SEO arama motoru optimizasyonuna göre daha hızlı gerçekleşecektir.İşletmeniz hangi sektördeyse buna bağlı arama motoru optimizasyonu SEO ile hedeflerinize ulaşmak aylarınızı alabilir. Ancak SEM’i yani arama motoru pazarlamasından yana hareket ederseniz çok kısa sürede yani günler belki de saatler içerisinde hedefinize ulaşmanız mümkündür. Başarılı sonuç elde etmek istiyorsanız doğal olarak hem SEO hem de SEM’i beraber kullanmalısınız.

Arama motoru pazarlaması yani SEM için önemli başlıklar şu şekildedir.

  • Tıklama
  • Görüntülenme
  • Dönüşüm
  • Dönüşüm Oranı
  • Reklam Sunucusu
  • Tık Oranı
  • Her Tık Başına Ödeme
  • Her Tık Başına Maliyet
  • Gösterim Başına Maliyet
  • Bin Gösterim Başına Maliyet
  • Aksiyon Başı Maliyet
  • Yönlendirme Başına Ödeme
  • Satış Başı Ödeme

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.