Blog Siteniz İçin SEO Önerileri
SEO (Search Engine Optimization), Türkçedeki karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu,internet sitelerinin Google ve buna benzer arama motorlarında üst sıralara yükselmesi; daha iyi performans göstermesi için uygulanan strateji ve kurallar olarak ifade edebiliriz.
Bir internet sitesinin blog kısmının seo uyumlu olması kullanıcı dostu olduğunun göstergesidir.Arama motorlarındaki kuralların temel amacı kullanıcıya daha iyi hizmet vermek için en yararlı siteleri ön plana çıkmasını sağlamasıdır.
Blog sitenize seo önerilerini iki başlık altında toplayabiliriz.İlki blog sitenizin yazılımsal olarak seo ya uygunluğu,ikincisi ise yazdığınız blog yazıları yani içeriklerin seo kriterlerine uygun olmasıdır. Yani hem blog hem de blog yazıları arama motorlarına göre optimize edilmelidir.
SEO kurallarına neden dikkat edilmelidir ?
Arama motorlarının genel amacı hedef kitleye bilgi edinmek istediği herhangi bir konu hakkında en doğru nitelikli bilgiyi sunmak bunu kolay hızlı şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Yani bir kullanıcı İspanyolca kursuyla ilgili bir arama yaptığında kullanıcı arama motorlarında faydalı olan bilgilerden oluşan kaliteli içeriği rahatça erişim sağlayacağı siteyi tercih edecektir.Seo kuralları bunlar için uygulanır.Diğer bir önemli nokta ise seo çalışmalarında internet sitenizi veya blog yazılarınızı denetlemesi için Google a belirli kurallara göre tanıtmanın yolunu belirlemeniz gerekir.
Blog Sitenizi SEO ile Uyumlu Hale Getirmek
Blog sitenizin seo kriterlerine göre uygun olması demek internet sitenize gelen ziyaretçilerin hızlı şekilde sitenize ulaşması, aradığı bilgileri kolayca erişeceği ,teknik ve tasarımsal donanıma sahip olması anlamına gelir. Bir alan adı sitenizin ön plana çıkmasında ilk ve önemli faktörlerden biridir. Alan adı satın alırken site tasarımı gözü yormayan ilgi çekici şekilde amacına uygun tasarlanması gerekir.
Ayrıca internet siteniz duyarlı ekran tasarımına sahip bütün akıllı cihazlara uyumlu olmalıdır.İnternet siteniz yayına geçtikten sonra Google vb diğer arama motorlarında hiyerarşik düzen içinde tanıtılması gerekir. Yani h1 etiketi sitenizi tanıtırken doğru şekilde hazırlanması gerekir.İnternet siteniz arama motorlarına tanıtabilmenin yolu; ilgi çekici slogan ve sitenizin meta etiketler, kategori açıklamalarını düzenlemekten geçmektedir.
Son dönemlerde mobil kullanımın artmasıyla birlikte Google artık web sitelerinde mobil uyumluluğu kriterini önemsemeye başlamıştır.Çünkü mobil uyumlu bir site olmadığında siteye giren kullanıcı verimli şekilde faydalanması zorlaşacaktır. Dolayısıyla internet siteniz tablet pc akıllı telefon gibi cihazlarda ekrana duyarlı bir web tasarımına sahip olmalıdır.Bunun için özellikle seo uyumlu bootstrap teknolojisine sahip bir internet sitenizin olmasına dikkat etmelisiniz.
İnternet sitenize gelen ziyaretçileri sitenizde tutmanız gerekir.Dolayısıyla ziyaretçilerin sitede rahat şekilde gezebilmesini, içeriklerin okunmasını kolaylaştırmak ,gösterge menü vb kısımların kolay anlaşılır olması gerekir.
Tabii ki bir internet sitesini açmak ve tasarımını harika şekilde yapmak ziyaretçileri çekmeye tek başına yeterli gelmeyebilir.Sitede gezinen kullanıcıların faydalı ve bilgi sağlayan içerikleri oluşturmanız önceliklerinizden biri olmalıdır.
Eğer sitenizde içerik yazma konusunda sürekliliği yakalarsanız internet sitenizin dinamik bir şekilde performansını yükseltebilirsiniz.Böylelikle internet siteniz her daim güncel kalmış olur.
Bu kadar çalışmaları yaptım bana ne gibi fayda sağlayacak diye aklınızdan geçirebilirsiniz.O halde size birazda faydalarından bahsetmeye çalışalım.
İnternet sitenizi üst sıralara yükseltmek için ekstra reklam maliyeti harcamanıza gerek kalmadan ilerlemiş olursunuz.Google un sizi tavsiye edilen bir site olarak göstermesi organik trafik çekmenizi yani herhangi bir ücret ödemeden sitenize hedef kitlenizi çekmeyi başarır.Böylece emeklerinizin karşılığına daha kolay ulaşırsınız.
Blog Yazıları için SEO Önerileri
Blog yazılarında seo kriterine uygun olması demek arama sonuçlarında sıralamanızın üretilen içeriklerde tavsiye edilenler içinde üst sırada olması demektir.Hangi konu başlığı hakkında içerik yazıyor olursanız olun önemli olan okuyucuya doğru bilgi veren özgün bir içeriğin yazılması olmalıdır.Google’un sizden genel olarak istediği şey budur.Aynı zamanda içeriklerinizi arama motorlarına doğru şekilde tanımlamanız gerekmektedir.Peki bu çalışmaları nasıl yapacaksınız ? Seo önerileri olarak bunlardan bahsedelim:
- İçeriklerinizin trafik alması Google açısından önemlidir.İnternet sitenize geldiklerinde sitenizde kalma sürelerine bakarak buradaki içeriklerin okunup okunmadığının denetlenmesi hassas bir özelliktir. Dolayısıyla okuyucuya doğru detaylı kaliteli bilgiyi sıkmadan verebilmek önemli hale gelir.Bunun için içeriklerinizi en az 300 kelimeden oluşturmanız içeriği yazarken bir kural olarak dikkat etmeniz gerekir.Tek başına 300 kelimede yeterli gelmeyebilir.Yazılarınızda ara başlıklara bölmek etkileyici görsel video vb şeylerle desteklemek okunurluğu arttıran dikkat edilmesi gereken bir detaydır.
- Anahtar kelimelerin arama motorlarında en sık aratılanlar arasından stratejik olarak içeriğinize koymanız Google aramalarında performansına katkı sağlayan bir özellik olarak karşımıza çıkar. Bunun için Google adwords teki anahtar kelime planlayıcıdan faydalanmak işinizi kolaylaştırabilir.
- Özgün içerik üretmek Google için değişmeyen tek kuraldır.Yani hazırlanan blog yazısı kopya bir içerik olmaması gerekir.Eğer Googledaki içeriğinizde kopya içeriklerin olduğu bir bölüme denk gelirse sıralamada son sıralara düşmenize neden olacak şekilde hareket edecektir.
- Yazınızı Google a tanımlamak için belirli dikkat edilecek adımlar bulunmaktadır.Bu noktada anahtar kelimeler işe yaramaktadır.Anahtar kelimeyi yazının girişinde ortalarında ve sonlarında bulunmasına dikkat etmelisiniz.Ayrıca ana başlık ara başlık meta açıklamalarını da içeriğinizi Google a doğru tanımlamanız gerekir.Başlık ve meta etiketleri göre tanımlanan yazılarınızda arama sayfasında yazınızın kısa açıklama bölümü belirli uzunlukta olmasına özen gösterilmelidir.Başlık için ortalama 60-70 ,meta açıklamaları içinde 140-150 karaket uzunluğunda olmalıdır.
- Bunları uygularken çeşitli ölçüm araçlarıyla test edebilirsiniz.İçeriklerinizi site içerisinden diğer yazılar ve başka sitelerdeki konuyla ilgili yazılarla bağlantılı bir şekilde trafik sağlamanız önemli bir diğer detaydır.
2 Yorum
TY
Louise Armero
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
CEVAP:
TY
Teknova Yazılım
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
Yorum Yap