Hemen Çıkma Oranı Nedir Nasıl Hesaplanır Nasıl Düşürülür ?

hemen çıkma oranı,bounce rate,oturum süresi,metrik hesabı,katılım isabetleri

İnternet sitenizin tek sayfadaki oturumlarına hemen çıkma adı verilir.Google analyticste hemen çıkma oranı yalnızca bir isteği tetikleyen bir oturuma göre hesaplanır.Bir kullanıcı web sitenizdeki bir sayfayı açtıktan sonra bu sayfadaki geçirdiği oturum süresine bağlı olarak Google analytics sunucusunda başka bir isteğin hareketine bağlı kalmadan sayfadan çıkması şeklinde ilerler.

Hemen çıkma oranı, tek bir sayfa oturumunun toplum oturum sayısına bölünmesiyle hesaplanır veya sitenizde kullanıcıların bir sayfayı görüntülediği Analyticsteki bir isteği tetiklediği tüm oturumların yüzdesiylede karşımıza çıkar.

Bu tarz bir sayfalık oturumların süresi 0 saniyedir.Bunun böyle olmasının nedeni Analyticste başka oturum hesaplamasına bağlı bir değerin bulunmamasından kaynaklanır.

Ortalama oturum süresi

Tüm oturumlarına toplam süresini saniye olarak çıkan değerin oturum sayısına bölünmesiyle elde edilen süreye ortalama  oturum süresi denir.

Her oturum süresi hesaplanırken oturumun son sayfasındaki katılım isabetinin bulunup bulunmamasına bağlı olarak değişik şekilde hesaplanır.

Katılım isabeti option noninteraction parametresinin uygulanmadığı durumlarda gerçekleşen bir isabettir.Örneğin kullanıcıya bir video oynatma gibi bir etkinliği izleyecek şekilde bir içerik karşısına çıkardığınızda her video oynatma işleminde katılım isabeti değerine ulaşmamıza imkan verecektir.

Hiç katılım isabetinin olmaması durumunda;

Son sayfada katılım isabeti olmadığında hesaplama şu şekilde gerçekleşir:

 Son sayfadaki ilk isabetin saati - ilk sayfadaki ilk isabet

Örneğin:

  • Sayfa 1: ilk isabet: 20:00
  • Sayfa 2: ilk isabet: 20:05
  • Sayfa 3: ilk isabet: 20:10
  • 20:10 - 20:00 = 10 dakikalık oturum süresi (600 saniye)

 

Katılım isabetleri

Son sayfada katılım isabeti varsa şu şekilde hesaplanır.

Son sayfadaki son katılım isabetinin saati - ilk sayfadaki ilk isabet

Örneğin:

  • Sayfa 1: ilk isabet: 20:00
  • Sayfa 2: ilk isabet: 20:05
  • Sayfa 3: ilk isabet 20:10; son katılım isabeti: 20:15>
  • 20:15 - 20:00 = 15 dakikalık oturum süresi (900 saniye).

 

Metrik hesabı

Ortalama oturum süresi hesaplanırken Google Analyticte belirtilen tarih aralığında her bir oturum süresi toplanır bu toplam süre toplum oturum sayısına bölünür. Örneğin:

  • Toplam Oturum Süresi: 2000 dakika (120.000 saniye)
  • Toplam Oturum Sayısı: 200
  • Ortalama Oturum Süresi: 2000/200 = 10 dakika (600 saniye)

 

Hemen çıkma oranının yüksek olması, olumsuz bir durum mudur?

Bunun cevabı duruma göre değişkenlik gösterir.

İnternet sitenizin başarılı sayılmasını istiyorsanız kullanıcıların bir sayfadan daha fazla görüntülemesi isteniyorsa hemen çıkma oranının yüksek olması olumsuz bir durumdur.Yani hemen çıkma oranı yüksek olması size negatif etki edecektir.Örneğin ana sayfanızda sitenin geri kalanına yönlendireceğiniz diğer sayfalara oturum açmayı yada yönlendirmeyi sağlayamıyorsanız kullanıcılar yalnızca ana sayfanızı görüntülemiş olacaktır.Bu durum hemen çıkma oranının yüksek kalmasına neden olur.Dolayısıyla internet sitenizle ilgili başarılı bir sonuç elde edemezsiniz.

Ayrıca tek bir sayfalık internet siteniz varsa tek sayfalık oturumların sıradan olacağı başka bir içerikler sunulmuyorsa hemen çıkma oranı yüksek olması nedeniyle internet sitenizin başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Hemen çıkma oranını düşürme

İnternet sitenizdeki hemen çıkma oranını farklı açılardan değerlendirmelisiniz.Bunları şu şekilde dikkat etmek gerekir: Örneğin:

  • Kitleye Genel Bakış raporunda sitenizde görülen genel hemen çıkma oranı yer alır.
  • Kanallar raporunda her bir kanal gruplamasının hemen çıkma oranı yer alır.
  • Tüm Trafik raporunda her bir kaynak/aracı çiftinin hemen çıkma oranı yer alır.
  • Tüm Sayfalar raporunda her bir sayfanın hemen çıkma oranı yer alır.

Hemen çıkma oranınınız toplamda yüksek çıkmışsa bu durum interne sitenizde dengeli şekilde mi yoksa birkaç sayfanın etki edip etmediğini araştırmanız gerekir.

Örneğin sorun yaratan birkaç sayfa varsa gösterilen içerikleri kullacıları sayfaya yönlendirirken doğru pazarlama stratejileriyle etkileyip etkilemediğini sayfa yönlendirmelerinin uyuşup uyuşmadığını inceleyebilirsiniz.Ayrıca bu sayfaların kullanıcılara istediğiniz adıma kolayca ilerlemesine katkı sağlayıp sağlamadığına bakabilirsiniz.

Hemen çıkma oranı yüksekse ilgili pazarlama stratejilerini göz atın.Örneğin görüntülü reklam ağıyla gelen ziyaretçiler siteden hemen çıkıyorsa site içeriğinin reklamla alakalı olup olmadığından emin olun.

Sorun eğer büyük çaptaysa gerekli tüm internet sayfalarının doğru şekilde etiketlendiğinden emin olmak adına izleme kodunu inceleyin.Ayrıca sitenizdeki web tasarım açısından yeniden değerlendirmeniz,dil grafik renk harekete geçiren mesajları önemli sayfaları öğelerinin dikkat çeken kolayca gözüken bir noktada görünüp görünmediğini incelemeniz gerekir.

Google Optimize 360 özelliğini kullanarak internet sitenizdeki sayfaların farklı sürümlerini test yapabilir,hangi tasarımın kullanıcıyı harekete geçirip teşvik ettiğini öğrenebilirsiniz.

 

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.