Hemen Çıkma Oranı Nedir Kaç Olmalı Nasıl Düşürülür
Hemen Çıkma Oranı Bounce Rate Nedir Kaç Olmalı Nasıl Düşürülür
Ziyaretçiler web sitenizi terk mi ediyor? Buna neden olabilecek 13 şeyi ve yüksek hemen çıkma oranınızı düşürmenize yardımcı olacak beş ipucunu yazdık.
Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Google, tazeleyici olarak, "hemen çıkmayı" "sitenizdeki tek sayfalık bir oturum" olarak adlandırır.Hemen çıkma oranı, sitenizde yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitenizden ayrılan (veya arama sonuçlarına ya da yönlendiren web sitesine "geri dönen") ziyaretçilerin yüzdesini ifade eder.Bu, bir kullanıcı bir sayfada 30 dakikadan fazla boşta kaldığında bile olabilir.
Peki yüksek hemen çıkma oranı nedir ve neden kötüdür?
"Yüksek hemen çıkma oranı" göreceli bir terimdir ve şirketinizin hedeflerinin ne olduğuna ve ne tür bir siteye sahip olduğunuza bağlıdır.Düşük hemen çıkma oranları veya çok düşük hemen çıkma oranları da sorun olabilir.
Araştırmalara göre çoğu web sitesinde hemen çıkma oranları % 26 ile% 70 arasındadır.
- % 25 veya daha az: Büyük olasılıkla bir sorun var.
- % 26-40: Mükemmel
- % 41-55: Ortalama
- % 56-70: Normalden daha yüksek, ancak web sitesine bağlı olarak mantıklı olabilir.
- % 70 veya daha yüksek: Kötü ve / veya muhtemelen bozuk bir şey vardır.
Sitenizin hemen çıkma oranı, Google Analytics'in Kitleye Genel Bakış sekmesinde gösterilecektir.
Google Analytics'teki çoğu görünümün davranış sütununda tek tek kanallar ve sayfalar için hemen çıkma oranınızı bulabilirsiniz.
Aşağıda, web sitenizin yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olmasının 13 yaygın nedeni ve bu sorunları nasıl düzeltebileceğiniz anlatılmaktadır.
1. Yavaş Yüklenen Sayfa
Google, özellikle site hızına önem vermektedir.Yavaş yüklenen bir sayfa, hemen çıkma oranı için büyük bir sorun olabilir.Site hızı , Google'ın sıralama algoritmasının bir parçasıdır.
Google, kullanıcılar için olumlu bir deneyim sağlayan içeriği tanıtmak istiyor ve yavaş bir sitenin kötü bir deneyim sağlayabileceğini biliyorlar.Kullanıcılar gerçekleri hızlı bir şekilde ister.Google'ın öne çıkan snippet'ler üzerinde bu kadar çok çalışmasının nedeninin bir parçası site hızının yüksek olmasından ötürüdür.Sayfanızın yüklenmesi birkaç saniyeden uzun sürerse, ziyaretçileriniz bıkabilir ve ayrılabilir.
Site hızını sabitlemek , çoğu SEO ve pazarlama uzmanı için ömür boyu sürecek bir yolculuktur.Ancak bunun tersi, her artan düzeltmeyle, hızda kademeli bir artış görmeniz gerektiğidir.
Aşağıdakiler gibi araçları kullanarak sayfa hızınızı (genel ve tek tek sayfalar için) inceleyerek site hızınızı tespit edebilirsiniz.:
- Google PageSpeed Insights.
- Pingdom.
- GTmetrix.
Resimlerinizi sıkıştırmak, üçüncü taraf komut dosyalarını azaltmak ve tarayıcı önbelleğini kullanmak gibi sitenize özel öneriler sunabilirler.
2. Kendi Kendine Yeterli İçerik
Bazen içeriğiniz yeterince etkilidir, insanlar ihtiyaç duyduklarını hızlı bir şekilde elde edebilir ve geri dönebilirler!Bu harika bir şey olabilir.
Belki de içerik pazarlamacısının hayalini gerçekleştirdiniz ve onları hayatlarında birkaç dakika boyunca tamamen tüketen harika içerikler yarattınız .
Veya belki de kullanıcının yalnızca kısa bir potansiyel müşteri formu doldurmasını gerektiren bir açılış sayfanız vardır.
Hemen çıkma oranının endişelenecek bir şey olup olmadığını belirlemek için, Google Analytics'teki Sayfada Harcanan Süre ve Ortalama Oturum Süresi
metriklerine bakmak isteyeceksiniz.
Yüksek hemen çıkma oranının bir sorun olup olmadığını görmek için kullanıcı deneyimi testi ve A / B testi de yapabilirsiniz.Kullanıcı sayfada birkaç dakika veya daha uzun süre geçiriyorsa, bu Google'a sayfanızın arama sorgularıyla son derece alakalı bulduğuna dair olumlu bir sinyal gönderir .Söz konusu arama sorgusu için sıralama yapmak istiyorsanız, bu tür bir kullanıcı niyeti altın değerindedir.
Kullanıcı sayfada bir dakikadan daha az zaman geçiriyorsa (bu, hızlı bir CTA formuna sahip uygun şekilde optimize edilmiş bir açılış sayfası olabilir), okuyucuyu formu doldurduktan sonra ilgili blog gönderilerinizden bazılarını okumaya ikna etmeyi düşünebilirsiniz.
3. Birkaç Sayfanın Orantısız Katkısı
Önceki bölümdeki örneği genişletirsek, sitenizde hemen çıkma oranına orantısız bir şekilde katkıda bulunan birkaç sayfanız olabilir.Google, bunlar arasındaki farkı anlama konusunda bilgilidir.
Tek CTA açılış sayfalarınız, kullanıcının amacını makul ölçüde tatmin ediyorsa ve bir işlem yaptıktan sonra hızlı bir şekilde geri dönmelerine neden oluyorsa, ancak uzun biçimli içerik sayfalarınızın daha düşük bir hemen çıkma oranı varsa, muhtemelen önemsemekte fayda vardır.
Ancak, derinlemesine araştırmak ve durumun böyle olduğunu onaylamak veya daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahip bu sayfalardan bazılarının kullanıcıların toplu olarak ayrılmalarına neden olmaması gerektiğini keşfetmek isteyeceksiniz.
Google Analytics'i açın, Davranış> Site İçeriği> Açılış Sayfaları'na gidin ve Hemen Çıkma Oranına göre sıralayın .
Sonuçları çarpıtabilecek sayfaları kaldırmak için gelişmiş bir filtre eklemeyi düşünün.
Genel kuralım, sayfa için önemli olan minimum hacim eşiğini belirlemektir.
Siteniz için neyin mantıklı olduğunu seçin, ister 100 ziyaret ister 1000 ziyaret olsun, ardından Gelişmiş'i tıklayın ve bundan daha büyük Oturumlar için filtre uygulayarak analiz yapın.
4. Yanıltıcı Başlık Etiketi ve / veya Meta Açıklama
Kendinize sorun: Sayfanızın içeriği başlık etiketiniz ve meta açıklamanızla doğru bir şekilde özetleniyor mu?
Aksi takdirde ziyaretçiler, içeriğinizin tek bir şeyle ilgili olduğunu düşünerek sitenize girebilir, yalnızca olmadığını farkederse daha sonra geldikleri yere geri dönebilirler.
İster masum bir hata olsun, ister anahtar kelime tıklama tuzağını optimize ederek sistemi kandırmaya çalışıyor olsanız da ,bu hassas derecede problem yaratabilir.Neyse ki, düzeltmek için yeterince basit işlemler vardır.
Ya sayfanızın içeriğini gözden geçirin ve başlık etiketini ve meta açıklamayı buna göre ayarlayın ya da ziyaretçileri çekmek istediğiniz arama sorgularını ele almak için içeriği yeniden yazın.
Ayrıca, Google'ın genel aramalar için sayfanız için ne tür meta açıklama oluşturduğunu da kontrol edebilirsiniz.Google meta açıklamanızı değiştirebilir ve daha kötü hale getirirse, bunu düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.
5. Boş Sayfa veya Teknik Hata
Hemen çıkma oranınız son derece yüksekse ve insanların sayfada birkaç saniyeden daha az zaman geçirdiğini görüyorsanız, muhtemelen sayfanız boştur, 404 hatası döndürüyor veya başka bir şekilde düzgün yüklenmiyordur.
Deneyimlerini çoğaltmak için hedef kitlenizin en popüler tarayıcı ve cihaz yapılandırmalarından (örn. Masaüstü ve Mobil için Safari,Chrome vb.) Sayfaya bir göz atın.
Sorunu Google'ın bakış açısıyla keşfetmek için Arama Konsolu'na da bakabilirsiniz .Sorunu kendiniz düzeltin veya yapabilecek biriyle konuşun. Bunun gibi bir sorun, Google'ın sayfanızı aceleyle arama sonuçlarından çıkarmasına neden olabilir.
6. Başka Bir Web Sitesinden Gelen Kötü Bağlantı
Organik arama sonuçlarından normal veya düşük bir hemen çıkma oranı elde etmek için her şeyi mükemmel yapıyor ve yine de yönlendirme trafiğinizden yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olabilirsiniz.
Yönlendiren site size vasıfsız ziyaretçiler gönderiyor olabilir veya bağlantı metni ve bağlamı yanıltıcı olabilir.
Bazen bu, özensiz metin yazarlığının bir sonucudur.Yazar veya yayıncı, içeriğin yanlış kısmında sitenize bağlantı verdi veya sitenize hiç bağlantı vermek istemedi.
Yazar, yayınlandıktan sonra makaleyi güncelleyemezse, makalenin yazarına, ardından editöre veya web yöneticisine ulaşın.Kibarca onlardan sitenize olan bağlantıyı kaldırmalarını veya mantıklı olan bağlamı güncellemelerini isteyin.
Ne yazık ki, yönlendiren web sitesi sizi bazı olumsuz SEO taktikleriyle, inadına veya sadece eğlence için sabote etmeye çalışıyor olabilir.
Örneğin, bir gıda üzerine forum sitesinde sizin alanınızda yazılım ve teknolojiye dair bir çapa metniyle bağlantı kurmuş olabilirler .Yine de ulaşmalı ve kibarca onlardan bağlantıyı kaldırmalarını istemelisiniz, ancak gerekirse Search Console'da reddetme dosyanızı güncellemek isteyeceksiniz .
Bağlantının reddedilmesi, hemen çıkma oranınızı azaltmaz, ancak Google'a sitenizin kalitesini ve alaka düzeyini belirleme konusunda söz konusu sitenin bağlantısını dikkate almamasını söyler.
7. Açılış Sayfası veya Tek Sayfalı Site
Sayfanızın tüm amacı, insanları web sitenizden kasıtlı olarak satıcının sitesine göndermek olabilir.Bu durumlarda, sayfanın hemen çıkma oranı daha yüksekse işi doğru
yapıyorsunuz demektir.
Benzer bir senaryo, e-kitabınız için bir açılış sayfası veya basit bir portföy sitesi gibi tek sayfalık bir web siteniz olması olabilir.Gidecek başka yer olmadığından, bunun gibi sitelerin hemen çıkma oranının çok yüksek olması yaygındır.
Google'ın, kullanıcının sorgusu çok hızlı yanıtlansa bile, bir web sitesinin kullanıcı niyetini tatmin eden iyi bir iş çıkardığını genellikle anlayabileceğini unutmayın.
İlgileniyorsanız, hemen çıkma oranınızı web sitenizin hedefleri açısından daha mantıklı olacak şekilde ayarlayabilirsiniz .
Tek Sayfalı Uygulamalar, analiz ayarlarınızı bir sayfanın farklı bölümlerini farklı bir sayfa olarak görecek şekilde düzenleyebilir, hemen çıkma oranını kullanıcı deneyimini daha iyi yansıtacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
8. Düşük Kaliteli veya Yetersiz Optimize Edilmiş İçerik
İçeriğiniz tamamen kötü olduğu için ziyaretçiler web sitenizden geri dönüyor olabilir.
Sayfanıza uzun ve dikkatli bir şekilde bakın ve en yargılayıcı ve dürüst meslektaşınızın veya arkadaşınızın onu incelemesini sağlayın.(İdeal olarak, bu kişinin içerik pazarlaması veya metin yazarlığı konusunda bir geçmişi vardır veya hedef kitlenize girerler).
Bir olasılık, içeriğinizin harika olmasıdır, ancak onu çevrimiçi okuma için veya hedeflediğiniz kitle için optimize etmediniz.
- Basit cümlelerle mi yazıyorsunuz (lise öğrencilerini doktora öğrencilerine karşı düşünün)?
- Çok sayıda başlık etiketi ile kolayca taranabilir mi?
- Soruları net bir şekilde yanıtlıyor mu?
- Kopyayı bölmek ve gözleri yormamak için resimler eklediniz mi?
Web için yazmak, çevrimdışı yayınlar için yazmaktan farklıdır.İnsanların içeriğinizi okumak için harcadıkları zamanı artırmak için çevrimiçi metin yazarlığı becerilerinizi geliştirin .
Diğer olasılık, içeriğinizin genel olarak kötü yazılmış olması veya hedef kitlenizin ilgilendiği bir şey olmamasıdır.
Fikirlerinizi dönüştüren güçlü içeriğe dönüştürmenize yardımcı olabilecek serbest bir metin yazarı veya içerik stratejisti tutmayı düşünün.
9. Kötü veya İğrenç Kullanıcı Deneyimi
İnsanları reklamlar, pop-up,anketler ve e-posta abonelik düğmeleriyle mi bombardıman ediyorsunuz?
Bunun gibi CTA ağırlıklı özellikler, pazarlama ve satış ekibi için karşı konulamaz olabilir, ancak bunların çok fazla kullanılması ziyaretçinin kaçmasına neden olabilir.
Bunlar sıralama faktörleri ve kullanıcı mutluluğunu da etkiler.Sitenizde gezinmek kafa karıştırıcı mı?
Belki ziyaretçileriniz daha fazlasını keşfetmek istiyor, ancak blogunuzda bir arama kutusu eksik veya menü öğelerinin bir akıllı telefonda tıklanması zor.
Çevrimiçi pazarlamacılar olarak, web sitelerimizi içeride ve dışarıda biliyoruz.Bizim için sezgisel görünen şeyin izleyicilerimizden başka bir şey olduğunu unutmak kolaydır.
Bu yaygın tasarım hatalarından kaçındığınızdan emin olun ve bir web veya UX tasarımcısının siteyi incelemesini sağlayın ve sorunlu bir şey olursa size haber vermesini isteyin.
10. Sayfa Mobil Uyumlu Değil
Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanın önemli olduğunu bilsek de,uygulama gerçek dünyada her zaman izlenmez.Google'ın dizini önümüzdeki yıl yalnızca mobile geçiş yapacak.
Ancak 2018 kadar yakın bir zamanda bile, bir araştırma , en iyi web sitelerinin yaklaşık dörtte birinin mobil uyumlu olmadığını ortaya koydu .Mobil cihazlar için optimize edilmemiş web siteleri mobil cihazlarda iyi görünmez ve çok hızlı yüklenmezler.Bu, yüksek hemen çıkma oranı için çok önemli bir kriterdir.
Web siteniz duyarlı tasarım ilkeleri kullanılarak uygulanmış olsa bile, canlı sayfanın kullanıcı için mobil uyumlu olarak okunmaması yine de mümkündür.
Bazen, bir sayfa mobil bir biçime sıkıştırıldığında, bazı önemli bilgilerin ekranın alt kısmına taşınmasına neden olur.Mobil kullanıcılar artık aramada gördükleriyle eşleşen bir başlık görmek yerine yalnızca sitenizin gezinme menüsünü görüyor.Sayfanın ihtiyaç duydukları şeyi sunmadığını varsayarsak, Google'a geri dönerler.
Hemen çıkma oranının yüksek olduğu ve göze çarpan sorunların olmadığı bir sayfa görürseniz hemen aklınıza gelirse, cep telefonunuzda test edin.
Google'ın ücretsiz Sitemi Test Et aracını kullanarak mobil uyumlu olmayan sayfaları geniş ölçekte tanımlayabilirsiniz .
Mobil sorunları Search Console da kontrol edebilirsiniz.Bu aynı zamanda ters yönde de çalışabilir - sitenizin masaüstü, tablet ve mobil biçimlerde ve erişilebilirlik cihazlarıyla okunmasının ve gezinmesinin kolay olduğundan emin olun.
11.Google Analytics Kurulumu
Google Analytics'i doğru bir şekilde uygulamamış ve izleme kodlarını sitenizdeki tüm sayfalara eklememiş olabilirsiniz.Google bunu nasıl düzelteceğini açıklıyor .
12. İçerik Derinliği
Google, öne çıkan snippet'ler ve bilgi panelleri aracılığıyla insanlara hızlı yanıtlar verebilir; insanlara bunun ötesinde derin, ilginç, birbiriyle bağlantılı içerikler verebilirsiniz.İçeriğinizin insanları daha fazla tıklamaya zorladığından emin olun.İlginç, alakalı dahili bağlantılar sağlayın ve onlara kalmaları için bir neden verin.
Ve hızlı cevap isteyen kalabalığa , en üstte bir bilgi özeti verin.
13. Çok Fazla Bilgi İstemek
Birinden kredi kartı numarasını, sosyal güvenliğini, büyükannesinin emekli maaşını ve çocuklarının isimlerini hemen sormayın.Kullanıcınız henüz size güvenmiyor.
İnsanlar, orada kaç tane dolandırıcılık sitesi olduğunu düşünürsek şüphelenmeye hazır durumdadır.Bilgi isteyen büyük bir pop-up ile sunmak, birçok insanın hemen ayrılmasına neden olacaktır.
Bir web yöneticisinin veya içerik oluşturucunun işi, kullanıcıya güven oluşturmaktır ve bunu yapmak hem tüketici memnuniyetini artıracak hem de hemen çıkma oranınızı azaltacaktır.
Kullanıcıları mutlu ediyorsa, Google'da sevmeye başlayacaktır.
2 Yorum
TY
Louise Armero
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
CEVAP:
TY
Teknova Yazılım
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
Yorum Yap