Seo'da İçerik Optimizasyonu
Seo'da İçerik Optimizasyonu
-
Sitenizi ilginç ve yararlı hale getirin
Çekici ve yararlı içerik oluşturmak muhtemelen web sitenizi, internette tartışılan diğer tüm faktörlerden çok daha fazla etkileyecektir. Kullanıcılar, gördüklerinde iyi içeriği anlarlar ve büyük olasılıkla diğer kullanıcıları da o içeriğe yönlendirmek isterler. Bu, blog yayınları, sosyal medya hizmetleri, e-postalar, forumlar veya diğer araçlarla olabilir.
Organik veya ağızdan ağıza anlatılanlar hem kullanıcılar hem de Google tarafında sitenizin itibarını oluşturmaya yardımcı olur ve bunun kaliteli içerik olmadan gerçekleşmesi nadir görülen bir durumdur.
- Okuyucularınızın ne istediklerini bilin (ve onlara verin)
Bir kullanıcının içeriğinizde bir bölümü bulmak için arayabileceği kelimeleri düşünün. Konuyla ilgili çok şey bilen kullanıcılar, arama sorgularında konuyla yeni ilgilenenlerden farklı anahtar kelimeler kullanabilirler. Örneğin, uzun süredir futbolsever bir kişi [fifa] için arama yaparken, yeni bir futbolsever [futbol playoff'ları] gibi daha genel bir sorgu kullanabilir. İçeriğinizi yazarken arama davranışındaki bu farklılıkların tahmin edilmesi ve dikkate alınması (anahtar kelime öbeklerinin iyi bir karışımının kullanılması) olumlu sonuçlar sağlayabilir.
Google Ads, yeni anahtar kelime varyasyonlarını keşfetmenize ve her anahtar kelime için yaklaşık arama hacmine bakmanıza yardımcı olan kullanışlı bir Anahtar Kelime Planlayıcı sunar. Ayrıca, Google Search Console, sitenizin göründüğü en popüler arama sorgularını ve en çok kullanıcıyı sitenize yönlendiren aramaları Performans Raporu'da sağlar.
Başka hiçbir sitenin sunmadığı yeni, faydalı bir hizmet oluşturmayı düşünün. Ayrıca, orijinal bir araştırma metni yazabilir, heyecan verici bir haber makalesi hazırlayabilir veya benzersiz kullanıcı tabanınızdan yararlanabilirsiniz. Diğer sitelerde, bunları yapacak kaynaklar veya uzmanlık bulunmayabilir.
-
Okunması kolay içerikler yazın
Kullanıcılar, iyi yazılmış ve takip edilmesi kolay içerikten keyif alır.
Kaçınılması gerekenler:
Çok sayıda yazım ve dil bilgisi hatası olan özensiz metinler yazmak.
Uyumsuz veya kötü yazılmış içerik.
Metin ağırlıklı içerikteki yazıları resim ve videolara yerleştirme: Kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bu içeriği okuyamaz.
- Konularınızı açık bir şekilde düzenleyin
Sayfayı, ziyaretçilerin bir içeriğin nerede başlayıp nerede bittiğini kolayca anlayabilecekleri şekilde düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal parçalar veya bölümler halinde ayırmak, kullanıcıların istedikleri içeriği daha hızlı bulmalarına yardımcı olur.
Kaçınılması gerekenler:
Değişik konularda büyük miktarlarda metinleri paragraf, alt başlık veya düzen ayrımı olmadan bir sayfada toplamak.
- Yeni, benzersiz içerik oluşturun
Yeni içerik yalnızca mevcut ziyaretçi tabanınızın geri gelmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bunlara yeni ziyaretçilerin katılmasını da sağlar.
Kaçınılması gerekenler:
Mevcut içeriği, kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde farklı bir biçimde tekrarlamak (hatta kopyalama).
Siteniz genelinde aynı içeriğin tamamını veya büyük bölümünü yinelemek.
- İçeriği sadece arama motorları için değil, kullanıcılarınız için de optimize edin
Sitenizi ziyaretçilerinizin gereksinimlerine göre tasarlarken arama motorlarının sitenize kolayca erişebileceklerinden emin olmak genellikle pozitif sonuçlar doğurur.
Kaçınılması gerekenler:
Arama motorlarını hedefleyen ancak kullanıcılar için can sıkıcı veya anlamsız olan çok sayıda gereksiz anahtar kelimeler eklemek.
Kullanıcılara çok az değer katan, "bu sayfaya ulaşırken sık sık yapılan yazım hataları" gibi metin bloklarına sahip olmak.
Metni arama motorlarında görüntülerken yanıltıcı bir şekilde kullanıcılardan gizlemek.
-
Kullanıcıların güvenini kazanacak şekilde davranın
Kullanıcılar güvenilir olduğunu düşünüyorlarsa sitenizi ziyaret ederken kendilerini rahat hissederler.
İyi bir üne sahip olan bir site güvenilirdir. Belirli bir alandaki uzmanlığınız ve güvenilirliğinizle itibar kazanın.Sitenizi kimin yayınladığı, içeriği kimin hazırladığı ve sitenizin hedefleri hakkında bilgi verin. Alışveriş sitelerinin ve diğer finansal işlem web sitelerinin, kullanıcıların sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için açık ve tatmin edici müşteri hizmetleri bilgileri sunmaları gerekir. Haber siteleri, içerikten kimin sorumlu olduğu hakkında net bilgiler sağlamalıdır.
Uygun teknolojilerin kullanılması da önemlidir. Bir alışveriş sitesinin ödeme sayfası güvenli bir bağlantıya sahip değilse kullanıcılar o siteye güvenemezler.
-
Uzmanlık ve yetkinlik alanını netleştirin
Bir sitenin uzmanlığı ve yetkinliği onun kalitesini artırır. Sitenizdeki içeriğin, konuda uzman kişiler tarafından oluşturulduğundan veya düzenlendiğinden emin olun. Örneğin, uzman veya deneyimli kaynaklar sağlamak, kullanıcıların makalelerin uzmanlığını anlamalarına yardımcı olabilir. Bilimsel konularla ilgili sayfalarda, sağlam temelli fikir birliği söz konusuysa bunun temsil edilmesi önerilir.
-
Konunuzla ilgili uygun miktarda içerik sağlayın
Yüksek kaliteli içerik oluşturmak için şunların önemli ölçüde bulunması gerekir: Zaman, çaba, uzmanlık ve yetenek/beceri.
İçerik doğru bilgiler vermeli, açık bir şekilde yazılmalı ve kapsamlı olmalıdır. Bu yüzden, mesela sayfanızı yemek tarifi olarak tanımlıyorsanız, sadece malzeme listesi ya da yemekle ilgili basit bir açıklama sunmak yerine uygulanması kolay, eksiksiz bir yemek tarifi verin.
Kaçınılması gerekenler:
Sayfanın amacına göre yetersiz içerik sağlamak.
-
Dikkat dağıtan reklamlardan kaçının
Reklamların görünür olması normaldir. Ancak reklamların kullanıcıların dikkatini dağıtmasına izin vermemeli ve site içeriğini tüketmesini engellemelisiniz. Örneğin, web sitesinin kullanılmasını zorlaştıran reklamlar, ek içerikler veya geçiş reklamı sayfaları (beklediğiniz içerikten önce veya sonra gösterilen sayfalar).
Kaçınılması gerekenler:
Sayfalarınıza dikkat dağıtan reklamlar koymak.
-
Bağlantıları akıllıca kullanın
İyi bağlantı içeren bir içerik yazın.
Bağlantı metni, bir bağlantı içindeki görünen metindir. Bu metin, kullanıcılara ve Google'a bağlantı verdiğiniz sayfayla ilgili bir şeyler bildirir. Sayfanızdaki bağlantılar dahili (sitenizdeki diğer sayfaları işaret ediyor) veya harici (diğer sitelerdeki içeriğe yönlendiriyor) olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa kullanıcıların bağlantı verdiğini sayfaya gitmesi ve Google'ın o sayfanın neyle ilgili olduğunu anlaması o kadar kolay olur.
Uygun bağlantı metniyle, kullanıcılar ve arama motorları bağlantı verilen sayfaların ne içerdiğini kolayca anlayabilir.
- Açıklayıcı metin seçin
Bir bağlantı için kullandığınız bağlantı metni, en azından bağlantı verilen sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda temel fikir sağlamalıdır.
Kaçınılması gerekenler:
"Sayfa", "makale" veya "burayı tıklayın" gibi genel bir bağlantı metni yazmak.
Konu dışı veya bağlantı verilen sayfanın içeriğiyle ilişkisi olmayan metin kullanmak.
Çoğu durumda, bağlantı metni olarak sayfanın URL'sini kullanma (bununla birlikte, yeni bir web sitesini tanıtma veya yeni bir web sitesine gönderme yapma gibi meşru kullanımları da vardır).
- Anlamlı cümleler kurun
Genellikle birkaç kelime veya kısa bir kelime öbeğinden oluşan, uzun olmayan ancak açıklayıcı metin yazmayı hedefleyin.
Kaçınılması gerekenler:
Uzun bağlantı metni yazma (ör. uzun bir cümle veya kısa bir paragraf metni).
- Bağlantıları kolayca bulunacakları şekilde biçimlendirin
Kullanıcıların normal metin ile bağlantı metnini kolayca ayırt edebilmelerini sağlayın. Kullanıcılarınız bağlantıları gözden kaçırır veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz daha az yararlı hale gelir.
Kaçınılması gerekenler:
Bağlantıları tıpkı normal metinler gibi gösteren CSS veya metin stili kullanmak.
- Dahili bağlantılar için de bağlantı metni kullanma seçeneğini değerlendirin
Bağlantı oluşturmayı genellikle dışarıdaki web sitelerine işaret etme olarak düşünebilirsiniz, ancak dahili bağlantılar için kullanılan bağlantı metnine daha fazla dikkat etmek, kullanıcıların ve Google'ın sitenizde daha iyi gezinmelerine yardımcı olabilir.
Kaçınılması gerekenler:
Yalnızca arama motorları için hazırlanmış aşırı miktarda anahtar kelime dolu veya uzun bağlantı metni kullanmak.
Kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar oluşturmakk.
-
Kime bağlantı verdiğinize dikkat edin
Siteniz bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz. Bazen kullanıcılar, sizin yorum bölümlerinize veya mesaj panolarınıza kendi sitelerinin bağlantılarını ekleyerek bundan yararlanabilir. Bazen de bir siteden negatif bir şekilde söz edebilir ve bu yüzden itibarınızın o siteye verilmesini istemezsiniz.
Örneğin, yorum spam'ı konusunda bir blog yayını yazdığınızı ve yakın zamanda blogunuzda spam olarak yorum yapan bir sitenin adını vermek istediğinizi düşünün. Diğer kullanıcıları o site konusunda uyarmak istediğiniz için içeriğinize sitenin bağlantısını eklersiniz; ancak, siteye bağlantınız nedeniyle itibarınızın bir kısmının verilmesini kesinlikle istemezsiniz. Bu, tam da nofollow özelliğinin kullanılacağı yerdir.
“nofollow" özelliğinin kullanışlı olabileceği bir başka örnek de widget bağlantılarıdır. Sitenizin deneyimini zenginleştirmek ve kullanıcıları çekmek için bir üçüncü tarafın widget'ını kullanıyorsanız widget'la birlikte sitenize yerleştirmeyi amaçlamadığınız herhangi bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edin. Bazı widget'lar, sitenize, içerik seçiminiz olmayan ve bir web sitesi sahibi olarak kontrol edemediğiniz bağlantı metni içeren bağlantılar ekleyebilir. Bu tür istenmeyen bağlantıları widget'tan kaldırmak mümkün olmazsa bunları her zaman için "nofollow" değeriyle devre dışı bırakabilirsiniz. Sağladığınız işlevsellik veya içerik için bir widget oluşturuyorsanız varsayılan kod snippet'indeki bağlantılara nofollow değerini eklediğinizden emin olun.
Son olarak, bir sayfadaki tüm bağlantılara nofollow eklemeyi düşünüyorsanız sayfanın etiketinin içine nofollow etiketini koyabilirsiniz.
Bir bağlantının "rel" özelliğinin "nofollow" veya "ugc" değerine ayarlanması, Google'a sitenizdeki belirli bağlantıların izlenmemesi veya sayfanızın itibarının bağlantı verilen sayfalara aktarılmaması gerektiğini bildirir.
Nofollow etiketi ne zaman faydalı olur?
Sitenizde herkesin yorum yapabildiği bir blog varsa, bu yorumlarda geçen bağlantılar itibarınızı, rahatça garanti veremeyebileceğiniz sayfalara geçirebilir. Sayfalardaki blog yorum alanları, yorum spam'ına son derece açıktır. Kullanıcı tarafından eklenen bu bağlantıların izlenmemesi, sayfanızın zor kazanılmış itibarını spam yapan bir siteye vermemenizi sağlar.
Yorum sütunların ve mesaj panolarına otomatik olarak "nofollow" değerini ekleyin
Birçok blog oluşturma yazılım paketi kullanıcı yorumlarına otomatik olarak nofollow ekler; bunu yapmayan paketler de büyük olasılıkla bunu yapacak şekilde manuel olarak düzenlenebilir. Üçüncü tarafların eklediği bağlantılara garanti vermek istiyorsanız (örneğin, sitenizde bir yorumcuya güveniyorsanız) bağlantılarda nofollow kullanmanıza gerek yoktur.Bununla birlikte, Google'ın spam oluşturduğunu düşündüğü sitelere bağlantı vermek, kendi sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir.
2 Yorum
TY
Louise Armero
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
CEVAP:
TY
Teknova Yazılım
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
Yorum Yap