Google Arama Nasıl Çalışır ?

google arama,tarama,dizine ekleme,sunum,sıralama

Google arama nasıl çalışır?

Bu sorunun kısa yanıtını bu makalede bulabilirsiniz.

Google birçok farklı kaynaktan bilgi alır. Bunlardan bazıları:

  • Web sayfaları,
  • Kullanıcıların gönderdiği içerikler (Google Benim İşletmem ve Haritalar'daki kullanıcı gönderimleri gibi),
  • Kitap tarama,
  • İnternette halka açık veritabanları,
  • ve diğer birçok kaynak gibidir.

Bu makalede web sayfalarının google aramaları ele alınmaktadır.

Web Sayfaları veya İnternet Web Siteleri Google Aramalarında nasıl çıkar ?

Google web sayfalarından sonuçlar elde etmek için 3 yol izlemektedir.Bunlar ;

Tarama

İlk adım, web'de hangi sayfaların olduğunu bulmaktır.Tüm internet sitesine bağlı web sayfalarının belirli bir merkez olarak kaydedildiği bir yer yoktur.Bu yüzden Google'ın sürekli olarak yeni sayfalar araması ve bunları bilinen sayfalar listesine eklemesi gerekir. Google daha önce ziyaret edilen bazı sayfalar hakkında bilgi sahibidir. Diğer sayfaları tararken bilinen bir sayfadan yeni sayfalara giden bağlantıları(link,url) takip ederek keşfeder. Bunların dışında, web sitesi sahipleri, taranması için sayfa listesini (site haritasını) Google'a xml formatında url kurallarına göre gönderdiğinde diğer sayfalar keşfedilmiş olur. Wix veya blogger tarzı internet sitelerinden hizmet alıyorsanız,google'da güncellenen ve yeni eklenen sayfaları taraması için Google'a bilgilendirme yapar.

Google bir sayfanın URL'sini bulduktan sonra, sayfada ne olduğunu öğrenmek için sayfayı ziyaret eder veya tarar. Google, sayfayı oluşturup arama sonuçlarında nerede görüneceğine karar vermek için hem metin hem de metin olmayan içeriği ve genel görsel düzeni analiz eder. Google sitenizi ne kadar iyi anlarsa sitenizi, sunduğunuz içeriği arayan kişilerle o kadar iyi eşleştirilir.

Sitenizin taranmasını iyileştirmek için:

  • Google'ın sitenizdeki sayfalara erişebildiğini tespit ettikten sonra sayfalarınızı doğrulamaya çalışın. Google, webte  anonim bir kullanıcı (şifresi veya bilgileri olmayan bir kullanıcı) olarak erişmektedir.Google'ın sayfayı doğru bir şekilde anlayabilmesi için internet sitesindeki tüm bilgi,döküman,sayfaları görebilmelidir.Ayrıca Mobil Uyumluluk testi aracına sayfa URL'nizi yazarsanız ücretsiz şekilde sitenin mobil uyumlu olup olmadığını ve buna dair bilgilendirici analize ulaşabilirsiniz.Bu bilgiler teknik bilgiler içerebilir.
  • Tek bir sayfa oluşturduysanız veya güncellediyseniz Google'a tek bir URL gönderebilirsiniz. Google'a aynı anda birçok yeni veya güncellenmiş sayfayı bildirmek için site haritası kullanın.
  • Google'dan yalnızca bir sayfayı taramasını isteyecekseniz o sayfa ana sayfanız olsun. Ana sayfanız, Google açısından sitenizdeki en önemli sayfadır. Sitenin tam kapsamlı olarak taranmasını sağlamak istiyorsanız ana sayfanızı taramanız yeterli olacaktır.Eğer siteniz 1000'den az sayfası varsa her bir sayfayı taramasını isteyebilirsiniz.Sayfanız 1000 sayfadan fazla olursa Google sayfalarınızı taraması için bir site haritası olarak sayfalarını göndermeniz problemi çözecektir.
  • Sayfanıza Google'ın zaten bildiği güvendiği başka bir sayfadan bağlantı gönderilmesine imkan sağlayın. Ancak, reklam içeren bağlantıların yada diğer sitelerde ödediğiniz bağlantıların, yorumlardaki bağlantıların veya Google Web Yöneticisi Yönergeleri'ne uymayan diğer bağlantıların Google tarafından izlenmeyeceğini taranmayacağını seo açısından uygun olmayacağını bilmenizi önemsiyoruz.

Google, siteleri herhangi bir ücret ödemesiyle sık taramalar yapmasına ve sıralamayı yükseltmeye izin vermez.Kim size bunun tersini söylüyorsa yanılıyordur veya dolandırıyordur.

Dizine ekleme

Bir sayfa keşfedildikten sonra, Google internet sitesindeki sayfaların neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bu sürece dizine ekleme denir. Google, internet sitesindeki her sayfanın içeriğini analiz eder, sayfaya yerleştirilmiş resimleri ve video dosyalarını sınıflandırır.Bu sınıflandırmayla diğer kriterlere göre anlamaya çalışır. Bu bilgiler, Google dizininde saklanır. Bu veritabanı binlerce hatta yüz binlerce sayıda bilgisayarda depolanmaktadır.

Sayfanızın dizine eklenmesini iyileştirmek için:

  • Kısa, anlamlı sitenizle alakalı sayfa başlıkları oluşturun.
  • Sayfanın konusunu veren sayfa başlıklarını ve kısa açıklamalarını kullanın.
  • İçeriğin anlaşılması için resim yerine metin kullanın. (Video ve görüntülerinize  anlayabilmesi için sitenize yüklenen görsel dökümanlarının telif hakkı içermemesine,alt,title etiketiyle doğru açıklamalarının yapılmış olması gerekir.)

Sunum (ve sıralama)

Bir kullanıcı bir sorguyu yazdığında Google, internet arama dizininde en ilgili alakalı karşılığı bulabilmek için pek çok kriterden yararlanır.Google,en alakalı ve yüksek kalitedeki yanıtları belirlemek için analiz eder.Bunu yaparken kullanıcının konumu, dili ve cihazı (masaüstü veya telefon) gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaya çalışır.En uygun yanıtı sağlayacak diğer hususları da dikkate alır. Örneğin, "araba tamircisi" araması, Paris'teki bir kullanıcıyla Hong Kong'daki bir kullanıcıya farklı cevaplar gösterecektir. Sıralama otomatik yapılır ve Google, sayfaları daha üst sırada göstermek için herhangi bir ödeme kabul etmez.

Sunumunuzu ve sıralamanızı iyileştirmek için:

  • Sayfanızın mobil uyumlu olduğunu ve hızlı açılıp kullanildiğini kontrol edin.
  • Sayfanıza faydalı içerik ve yazıları koyun.Bu içeriklerle sitenizin güncel kalmasını sağlayın.
  • İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için Google web yönteicisi yönergelerini inceleyerek hareket edin. 
  • SEO kriterlerine uygun kurallara göre hareket ediniz.SEO ile ilgili tüm yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.

Yorum Yap


2 Yorum

TY

Louise Armero

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

CEVAP:

TY

Teknova Yazılım

September 23, 2012 at 12:00 am

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.